SAMO IM JE JOŠ OVO TREBALO! Za samo dva dana čak tri incidenta sa avionima čuvene kompanije, evo šta se SADA DESILO
Boing, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

AVIONSKA NESREĆA

SAMO IM JE JOŠ OVO TREBALO! Za samo dva dana čak tri incidenta sa avionima čuvene kompanije, evo šta se SADA DESILO

Za svega dva dana desio se i treći incident prilikom sletanja "Boingovih" aviona

Objavljeno: 15:39h

Ukupno 190 ljudi bezbedno je evakuisano iz aviona u Turskoj u četvrtak nakon što mu je eksplodirala jedna guma prilikom sletanja na južni aerodrom, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja. Niko nije povređen.

Boing 737-800, koji pripada turskoj kompaniji "Korendon erlajns", bezbedno se zaustavio na pisti nakon što je sleteo na aerodrom Gazipaša u blizini mediteranskog primorskog grada Alanje, saopštila je kompanija. Avion, koji je prevozio 184 putnika i šest članova posade, leteo je iz Kelna u Nemačkoj.

Korendon erlajns je demantovao izveštaje turskih medija da je letelica sletela na nos. Tursko ministarstvo saobraćaja i infrastrukture prijavilo je oštećenje prednje opreme aviona, ali nije dalo detalje.

Pista nije oštećena, ali su letovi preusmereni na obližnji aerodrom u Antaliji dok je letelica uklanjana sa piste.

Ranije danas je takođe avion "boing 737" sa 73 putnika skliznuo sa piste nakon što je njegovo krilo izgorelo na pisti u Senegalu.

Pri sletanju su se navodno zapalili levo krilo i motor.

Sva 73 putnika su evakuisana, četiri osobe su teže povređene a 11 lakše. Na aerodromu su obustavljeni letovi. Ne postoji sugestija da je Boing kriv za nesreće, a uzrok pada u Senegalu još nije poznat.

Ova dva današnja incidenta su se desila dan nakon što je objavljen snimak iz Turske kada je takođe "Boingov" avion pokušao da prinudno sleti, udario o pistu i strugao nosom po betonu.

Ovi incidenti pogoršati nevolje za kompaniju Boing koja se već suočava sa intenzivnim ispitivanjem usred niza nezgoda i kontroverzi oko bezbednosnih problema - kao i sa slučajevima smrti dvojice uzbunjivača u razmaku od samo dva meseca.

Džošua Din (45), bivši radnik “Boingovog” dobavljača "Spirit AeroSistemsa", preminuo je nakon iznenadne bolesti, kako je početkom maja preneo Sijetl tajms. Din je svedočio protiv “Spirita” u tužbi akcionara prošle godine, gde je bivši revizor kvaliteta optužio kompaniju za lošu kontrolu kvaliteta u proizvodnji "boinga 737 maks".

Prethodno je objavljeno da je bivši radnik “Boinga” Džon Barnet, koji je svedočio u tužbi protiv kompanije, nađen mrtav.

U izveštaju se navodi da je 62-godišnjak umro od “samonanete” rane 9. marta, a “Boing” je izrazio saučešće.

Barnet je nakon odlaska u penziju 2017. pokrenuo dugogodišnji sudski postupak protiv kompanije, tvrdeći da omalovažavaju i sabotiraju njegovu karijeru zbog optužbi koje je izneo na njen račun.

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.